Záruka 24 mesiacov
Prášok z dužiny plodov baobabu - vynikajúca citrónová chuť.
Prášok je novou exotickou potravinou zaujímavej chuti a vlastností. Má výnimočne vysoký obsah antioxidantov a esenciálnych minerálov. Zároveň je jeho produkcia etická a dlhodobo udržateľná.
Dužina plodov africkej stromu Baobab (Adansonia digitata L.) priamo prekypuje nutričnými látkami, vďaka ich množstvu sa považuje za jednu z potravín budúcnosti. Prirodzene schne vnútri tvrdej šupky plodov a jednoduchým preosievaním sa z nej získava svetlunký prášok citrusovo kyslej chuti s jemnými tónmi karamelu. Prášok baobabu má veľmi široké využitie v príprave radu pokrmov a nápojov a vďaka svojmu zloženiu je schopný zásadným spôsobom vylepšiť nutričný profil potravín
Účinný antioxidant Baobab sa pýši hodnotou 24000ORAC, čo je hodnota udávajúca úroveň antioxidačné aktivity. Pre porovnanie, toto číslo je 2x vyššia ako majú brusnice a granátové jablko a 3x vyššia ako čučoriedky, čo sú druhy ovocia známe pre svoje antioxidačné schopnosti.
Dostatočné množstvo vlákniny v strave je vysoko dôležité pre optimálny stav a fungovanie zažívacieho traktu a pre udržanie nízkej hladiny cholesterolu. Prášok baobabu obsahuje oveľa väčšie množstvo vlákniny než ostatné ovocie, vrátane jabĺk, broskýň, marhúľ a banánov v sušenom stave. Prevažná časť vlákniny baobabu je tvorená pektínom, ktorý podľa všetkého hrá významnú úlohu v znižovaní hladiny cholesterolu. Rovnako sa u pektínu hovorí o jeho prebiotických účinkoch a teda pozitívnom vplyve na črevné baktérie.
Baobab obsahuje väčšie množstvo kalcia ako mlieko, a to najmä v ďaleko využitelnější podobe. Aj v porovnaní s ostatnými druhmi ovocia i tzv \'superfruits\' vykazuje baobab v prípade vápnika ďaleko väčšie hodnoty.
Železo, draslík, horčík.
Horčík je dôležitý pre dobre fungujúci metabolizmus, správnu funkciu svalov, a pevnosť kostí a zubov. Hodnoty horčíka v baobabu sú citeľne vyššie ako v banánoch či marhuliach. Tiež v obsahu draslíka babobab výrazne prevyšuje ostatné druhy ovocia, a v prípade železa je jeho obsah podstatne vyššia ako má napr špenát.
Obchod s baobabu má zásadný vplyv na život najchudobnejších ľudí v odľahlých oblastiach Južnej Afriky. Za zber baobabu dostávajú spravodlivú odmenu a tieto peniaze im menia životy a pomáhajú získať veci, ktoré my považujeme za samozrejmé, ako zdravotná starostlivosť a vzdelanie. Z hľadiska dlhodobej udržateľnosti je dôležité, že hodnota ktorú takto baobab získava v očiach miestnych ich vedie k väčšej starostlivosti a ochrane týchto stromov a okolie. V procese plánovania zberu a výroby sa využívajú tie nejsovědčenější metódy šetrne obhospodarovaných lesov tak, aby bola produkcia baobabu možná aj v dlhodobom horozonte.
Použitie: Baobab sa výborne hodí do všetkých sladkých pokrmov i nápojov. Všetkým kulinárskym nápadom pridá ľahko kyslý citrusový šmak. Možno ho jednoducho miešať s vodou, ale ďaleko lepšie je primiešať ho do ovocných štiav alebo smoothies. Výborne sa hodí aj do dezertov, tort, marmelád, müsli, jogurtov a pod. Odporúčaná dávka je 5 - 15g denne (1 až 3 lyžičky), jeho dávkovanie nie je ale nijako obmedzené, je to skrátka len ovocná dužina.

|