Záruka 24 mesiacov
Celé nelúpané kakaové bôby pochádzajú z Peru. V Peru je tradičné spracovanie kakaa hlbšou fermentáciou. Vďaka hlbšej fermentácii sa kakaové bôby z Peru zbavujú horkosti, ale zároveň s týmto aj určitej časti svojej čokoládovitosti. Naopak viac je cítiť určitá ovocnosť. Pozitívne účinky kakaa zostávajú. Obal nelúpaného bôbu je tvorený slabou šupkou, ktorú je potrebné pred užitím zlúpnuť. Ide to veľmi ľahko, šupka je podobná papieru. Je teda na Vás či zvolíte chuťuve jedinečný zážitok v podobe kakaových bôbov z Pobrežia Slonoviny či dáte prednosť jemnejšej variante z Peru. Oba dva druhy máme v ponuke.
Z olúpaných šupiek sa pripravuje tradičný povzbudzujúci nápoj, zaliatím vriacou vodou. Využitie týchto bôbov je teda dvojaký.
Kakaové bôby sú vstupná surovina na výrobu čokolády, ale ... Väčšina z nás vníma čokoládu ako nutné nezdravé maškrtenie - nutné preto, že čokoláda tvorí až 1% spotreby potravín západnej civilizácie, avšak s kakaovými bôbmi je tomu diametrálne inak. Kakaové bôby sa radia medzi SUPER FOOD a ich účinky na ľudské zdravie sú nezanedbateľné.
Kakao obsahuje širokú škálu vitamínov, minerálov, antioxidantov. Kakaové bôby obsahujú cez 300 rôznych látok, vrátane takých ako anandamid, arginín, dopamín, tryptofan, theobromín. Užívanie čistého kakaa dopĺňa hladinu horčíka v organizme a zabraňuje jeho predčasnému starnutiu. Moderné štúdie uverejňujú jeden z najvyšších obsahov antioxidantov v potravinách vôbec. Avšak tu si musíme dať pozor, kakaový prášok, ktorý už prešiel procesom praženia, obsahuje antioxidantov až 20x menej.
Avšak to najdôležitejšie. Nepražené kakaové bôby obsahujú látky priamo ovplyvňujúce psychickú pohodu a výkonnosť organizmu. Vďaka pôsobeniu kanabinoidov anandaminu, esenciálne aminokyseliny tryptofánu, fenylalanínu a teobromínu dochádza k vyplaveniu niekoľkých hormónov o.i. serotonínu, ktorý má ako komplex za následok - pocit uvoľnenia, šťastia, klesnutie hladiny stresových hormónov a zároveň miernu stimuláciu, podnecujúcu k ďalšej tvorivosti. Kakaové bôby sa v tomto stávajú skvelým antistresormi a adaptogénmi. Pocit uvoľnenia a mierna stimulácia sa dostaví už veľmi skoro po požití kakaových bôbov - rádovo do niekoľkých desiatok minút. Dôjde k rozjasneniu očí, mysle a ku zvýšeniu chuti do práce. Kakaové bôby sa týmto stávajú skvelým pomocníkom pri štúdiu, či psychicky a fyzicky náročných zamestnaniach a úkonoch.
Cítite sa dobre po zjedení čokolády? Počkajte až skúsite kakaové bôby! Kakaové bôby obsahujú niekoľkonásobne viac energizujúcich látok. Čokoláda je už riedená ....
Chuť surového nepraženého kakaa niekto kedysi nazval tou najčokoládovejšou čokoládou. Toto prirovnanie je maximálne výstižné. Pri prvom okusení budete cítiť silnú výraznú čokoládovitost avšak bez stôp sladkosti. Toto prvé stretnutie automaticky vyzve človeka k ďalšej ochutnávke. Sekané bôby sú na skus mäkké podobne ako lieskové oriešky. Neškodia zubom a v menšej miere sú vhodné aj pre deti. Na kakaové bôby si človek zvyká postupne počas jedného 50g balenia. Mnohým ľuďom chýba enormná sladkosť čokolády, avšak po zjedení vrecka, po okusení všetkých pozitívnych účinkov, sa už žiadna čokoláda nebude zdať dosť čokoládová ....
|