Záruka 24 mesiacov
Sladké drievko - Glycyrrhiza glabra je tradičný bylinou, ktorý je spomenutá už v prvom čínskom atlase rastlín datovaného niekedy 3000 rokov pnl.
Sladké drievko je typická svojou sladkou chuťou, ktorú väčšina z nás pozná z čias detstva ako pendrek. Avšak pendrek obsahoval aj veľa anízu, takže toto prirovnanie nie je úplne presné. Isté je, že sladkého drievka je 50x sladší ako repný cukor, tiež je vďaka nej všade na východe prezývaná ako sladké drevo. Jej prednosť je predovšetkým v tom, že sa hodí výborne do zmesí, pretože maskuje hocikedy nepríjemnú chuť niektorých bylín. Používa sa predovšetkým, do zmesí žalúdočných a chrípkových.
Najužitočnejšie látkou nachádzajúce sa v sladké drievko je kyselina glycyrizinová. Táto látka lieči žalúdočné vredy - sladkého drievka je jeden z najsilnejších prípravkov na vredy vôbec. Rovnako tak pôsobí dobre pri liečbe kašľa a to ako samotná, tak hlavne v zmesiach. Podľa mnohých štúdií bolo zistené silné pozitívne pôsobenie sladkého drievka na pečeň. Pri použítí výťažku zo sladkého drievka, prežilo nákazu hepatitídou celých 72% na rozdiel od 31% ľudí neliečených. Podľa iných štúdií zase klesol výskyt rakoviny pečene po užití sladkého drievka. Sladkého drievka je teda dobrá všade tam, kde je problém s pečeňou, vrátane cyrhózy a alkoholizmu. Sladkého drievka má protizápalové účinky a pomáha pri artritíde. Sladkého drievka hubí infekcie stafylokoky a streptokoky, taktiež kvasinky spôsobujúce pošvovej zápaly.
Sladké drievko nie je vhodné pre diabetikov a ľudí s vyšším krvným tlakom.
Tradičné použitie: 1 čaj lyžičku koreňa vsypať do 250ml studenej vody a krátko povariť. Nechať 15 min. Piť 1 - 2x denne.
|